Naturupplevelse runt våra sjöar

Välkommen att uppleva våra sjöar för mer än fiske. Samtliga av våra sjöar är närbelägna med gång- och cykelavstånd från centrum och innehåller fina stråk för promenader, träning, cykling och avkoppling.

Utmed våra sjöar finns flera grill- och samvaroytor. Vi uppmanar alla till gemensam hänsyn och vårdande av både våra sjöar och omkringliggande natur och djurliv.

Naturkarta Växjö – en bra sammanställning av naturupplevelser

För träning tipsar vi Växjöåttan som ger lagom motion och samtidigt upplevelse av både Växjösjön och Trummen.

Bokhultet Naturreservat

Hela Södra Bergundasjön och delar av Norra Bergunda sjön ingår i vårt vackra naturreservat Bokhultet. Bokhultet är kanske som allra vackrast på våren när solljuset silar ner genom bokarnas ljusgröna lövverk, men naturreservatet är väl värt ett besök under alla årstider. Här kan du promenera, rasta hunden eller jogga på någon av de många stigarna eller ta en paus och blicka ut över vattnet från Borgmästarudden. Sjön, skogarna och de öppna hagmarkerna bjuder på fantastiska naturupplevelser. Läs mer om Bokhultets Naturreservat…

Vid vistelse i våra sjöar uppmanar vi till respekt för natur och djurliv samt följa de föreskrifter som ges av naturreservatet. Vi ber er säkrskilt uppmärksamma fågelskyddsområde enligt nedan där tillträdesförbud gäller 1/4–31/7, vilket naturligtvis även innefattar fiskeförbud.

Teleborg Naturreservat

Längst in i vår sjö Trummen ligger Skirviken som gränsar Teleborgs Naturreservat med vackra omgivningar, promenadstråk och rikt fågelliv. Stigarna i Teleborgs naturreservat tar dig genom ett omväxlande odlingslandskap med öppna fält och artrika hagmarker. Från fågeltornen har du en fin utsikt över Skirviken, där både trana och brun kärrhök häckar. Läs mer Teleborgs Naturreservat …

Vid vistelse i våra sjöar uppmanar vi till respekt för natur och djurliv samt följa de föreskrifter som ges av naturreservatet.

 

Fågelliv

Vår sjöar bjuder inte bara in till fiske utan även naturupplevelser med fåglar. Särskilt Södra Bergundasjön och Trummen är sjöar med utmärkta platser för fågelsobservationer.

Vänlig läs bistående sektioner om våra naturreservat för mer information. Södra Bergundasjön innehar bland annat 2 fina fågeltorn. Vi uppmanar våra fiskare att visa hänsyn till fågelliv och särkilt respektera fågelskydden med tillträdesförbud som gäller i Södra Bergundasjön.

Cykla och Vandra

Våra närbelägna sjöar kan med fördel upplevas till fots eller med cykel.
Växjö är en en inbjudande cykelstad, HÄR hittar du en cykelkarta.

Du kan enkelt på vandra och cykla runt våra