Välkommen till våra vackra sjöar

Växjösjöarna är det sammanhängande sjösystemet Barnsjön, Trummen, Växjösjön samt Södra och Norra Bergundasjön. Tillsammans med Växjö Kommun arbetar förening aktivt för hållbara vatten med hög vattenkvalité för Natur, Djur och Människa.

Växjö Kommuns sida om Växjösjöarna finns god information om det aktiva arbete vi genomför tillsammans. Här finns även kompletta utredningar om våra Växjösjöar.

Vi speciellt stolta över senaste årens reduktionsfiske där föreningen varit mycket aktivt. Arbetet har utförts av Klara Vatten AB, se filmen här på sidan från deras arbete med våra sjöar.

På ovan länkar finns gedigen information om våra sjöar varför nedan avsnitt fokuserar på lite mindre mer praktisk information till våra besökare.

Vänligen läs även våra sidor om Natur samt Fiske.

Växjösjön

Växjösjön är vår mest central belägna sjö som finns mitt i centrum. Sjön erbjuder mycket fina promenadstråk, bryggor, resturanger och även bad- och träningsmöjligheter. Ni kan även gå rundan Växjösjön Runt eller varför inte springa VäxjöÅttan.

När det gäller fiske är Växjösjön klart vatten inbjudande för sin fina Aborrar men även några gäddor finns här såklart.
Du får inte använda motordriven båt/farkost och det finns inte heller några tillgänliga båtramper.
Vid fiske utmed bryggor och promenadstråk uppmanar vi till hänsyn och samsyn.

Fotograf: Hans Runesson
Södra och Norra Bergundasjön

Södra och Norra Bergundasjöarna, är våra 2 stora sjöar som kan ses som en sjö med avdelning av ett vackert beläget Sund i Naturreservatet Bokhultet med stor plats får både grill, avkoppling och vandring. Bergundasjöarna är generösa när det gäller friluftsliv och naturupplevelser för att fiska, jogga, cykla eller skåda fågel. God tillgång på gös, gädda, abborre och braxen uppskattas av både fiskare och fåglar.

Vi vill påminna att BÅDE hela Södra Bergundasjön och del av Norra Bergundasjön ingår i Bokhultets Naturreservat som ni kan läsa om HÄR

Södra Begundasjön
Här syns både havsörn, fiskgjuse, gråhäger och storskrake och här finns även 2 fina fågeltorn. Vi är även mycket stolta över vårt fina vatten som innebär att den södra sjön numera är badbar.

Sjön innehåller flera fina öar och framförallt Stora Lindö med sin intressanta historia som du kan läsa om HÄR. Sommartid betas Stora Lindöns ängs och hagmarker av får.

Här finns flera bryggor med möjlighet till båtplatser samt även båtramper. Vill återigen passa på att påminna om att fiske med hjälp av motor, s k trolling, är strängeligen förbjuden.

 

Norra Bergundasjön 
Sjön är något mer stenig men även denna inbjuder till härligt fiske.
I denna finns för närvarande ingen möjlighet till båtplatser.

Trummen

Trummen är vår sjö med både ståtlig gångbro, träningspyramid och eget ståtlig slott. Även här finns fins promenadstråk runt hela sjön och ni kan gå Trummen Runt.

När det gäller fiske finns här både Abborre, gädda och någon enstaka gös. Sjön är framför allt känd för att vara en trevlig sjö för mete. Det är tillåtet att framföra båt i sjön, under förutsättning att båten kan bäras ner till strandkanten, då det inte finns någon tillgänglig båtramp i sjön. Vi uppmanar våra fiskegäster att visa hänsyn till andra besökare då ni fiskar från strandkanten.

Trummenbron

Fotograf: Hans Runesson
Barnsjön

Barnsjön är en av våra mindre sjöar men samtidigt en riktig pärla för en lugn badstund. Sjön är framförallt tillgängligt på Östra sidan vid badplatsen och en vacker stig för promenad.

För våra fiskeintresserade är denna sjö lite mer svårtillgänglig med inte så naturliga platser att fiska från. Östra sidan består av fritidshus och vi uppmanar till hänsyn och respekt för närboende. Det är inte tillåtet med motordrivna båtar/farkoster och finns ingen tillgänglig båtramp.